A május az egyik kedvenc hónapom!
Májusban már "felébredt" a természet, madarak ébresztenek reggel, és vidám énekükkel egész nap dicsérik az életet. Csodás virágok nyílnak és ajándékoznak meg pompás illatukkal. Aztán néhány hét, és búcsút inthetünk ennek a kedves, szívet, lelket melengető varázsos illatpompának.
Hogy átmenthessünk belőle a "szűkösebb" napokra, különféle praktikákat kell kitalálnunk. A következőkben megosztom veletek az én jól bevált receptjeimet.
Illatos orgona szörp
Hozzávalók:
1 marék orgona virág
3 dl víz
30 dkg kristálycukor, vagy 15-20 dkg méz
1 mokkás kanál, vagy 0,5 teáskanál citromsav
Az előkészítés igen fontos!
A virágot megtisztítjuk a szárától, a legkisebb zöld részeitől is.
A cukrot, a vízzel felforraljuk és hozzáadjuk az orgona virágot. 5-6 percig a levet gyöngyözve hagyjuk melegedni (ne forrjon), míg a virág színe szürke nem lesz. Leszűrjük, s a forró léhez hozzáadjuk a citromsavat.
Üvegekbe töltjük és száraz dunsztba rakjuk 1-2 napig hagyjuk ott, amíg ki nem hűl.
Kétfélét készítettem. A sötétebb színűek dupla mennyiségű virágot tartalmaznak.
Az orgona zselé készítésénél is hasonló módon árunk el, csak a végén sűríteni kell. Ezt megtehetjük zselésítő szerekkel, pektinnel, agar-agarral...
Az illata és íze igazán megéri a fáradtságot!