Aszalt szilvás joghurt házilag

 2014.03.07. 15:28


 Kérdezheted, hogy ugyan miért is vacakolnál vele, amikor a boltokban készen megkapod?

Egyrészt, azért, mert

az elkészítése könnyebb mint gondolnád!

Másrészt, mert készíthetjük finom, magyar termelői tejből, amit ismerőstől vásárolhatunk, vagy mondjuk a piacon. Ezzel is támogatva a magyar termelőket.

Aztán itt van az ár kérdése, ami valljuk be, igen komoly érv, ami az elkészítés mellett szól.

Az árkülönbség jelentős,

igazán érdemes egy félórát rászánni a joghurt házilag való előállítására.

Emlékszel mennyiért veted legutóbb a boltban?

Ráadásul tudom, hogy amit én készítek, abban biztosan nincs semmi olyan adalék, ami oda nem való

De nézzük hogyan készül a finom, egészséges aszalt szilvás joghurt házilag!

Hozzávalók:

1 liter tej 

az ismerős tehenes gazda, a tejnek literjét 180 forintért adja (a piacon is kapsz ennyiért), ami garantáltan jó minőségű 

1 pohár natúr joghurt, ami 150 ml kb 95 forintba kerül (érdemes jobb minőségűt venni)

10 dkg aszalt szilva ha nincs saját aszalású, akkor boltban beszerezhető (kb 300-450.-ft), vagy kérsz tőlem!  :)

Sűrű kevergetés közben főzzük kb. fél órán át 80-90 fokos hőmérsékleten a tejet.  Nem kell forralni! Miután kéz-melegre (35 fokra) hűlt, zárható tetejű edénybe (lehetőség szerint, ez ne legyen műanyag), vagy egy nagyobb csavaros tetejű üvegbe töltjük át, de hagyjunk kinn belőle,  kb. 1-1,5 decit, amiben majd elkeverjük a boltban vásárolt natúr joghurtot . Csomómentesre keverjük, és bele öntjük az edénybe, amit le zárunk és jól össze rázzuk, vagy jól át dolgozzuk, kézzel, robotgéppel, amink van!

Az edényt tartalmával együtt meleg száraz dunsztba tesszük (melegített takaróba csavarjuk) meleg helyen, (optimális lenne a 30-35 fok)tartjuk, 10-12 órán keresztül. És kész a joghurtunk, betehetjük a hűtőszekrénybe. A következő adag készítéséhez már a saját joghurtunkból vehetünk oltó anyagot.

Az aszalt szilvát 1 liter vízben megfőzzük és kihűtjük. Ledaráljuk, vagy robot géppel aprítjuk. Nem pépesítjük!

A joghurtot és a gyümölcsöt összekeverjük, ha ízlésed kívánja édesítheted még. Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A megmaradt szilvalé nagyon finom, édes. Sokat inni azonban nem szabad, mert hasmenést okozhat különösen kisgyermekeknél. Ha készítünk hozzá fekete teát és kb. 50-50 százalékban keverjük, nagyon finom gyümölcs teát fogyaszthatunk!

Jó étvágyat!

7 007.jpg

 

 

 

 

Címkék: joghurt aszaltszilva sajátkeűleg

A bejegyzés trackback címe:

https://kata-porteka.blog.hu/api/trackback/id/tr245837210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása