Édes Mamám mindig azt mondta- Asszony mindig talál dolgot magának, de Luca napján nem keresi!

A Luca nap, dologtiltó nap a lányok, asszonyok számára!

Ha ezt a parancsot megszegjük, súlyosan megbűnhődünk az ősi hiedelem szerint.
Régen ezért, ezen a napon nem végezhettek semmilyen érdemleges munkát, a házi és ház körüli munkákat is ide értve. Tilos volt a mosás, vasalás, főzés, kenyérsütés, takarítás……na és a varrás! Varrni azért nem volt szabad, nehogy bevarrja a gazdasszony a tyúkok lyukát! / nem tojtak volna a következő évben. / 

Nagyon jól tette a ház asszonya, ha sokat üldögélt Lucakor, mert akkor várhatóan jó kotlósak lesznek a tyúkjai az elkövetkezendő évben. /jól üli az alá tett tojásokat. Jó tyúkanyó lesz /. 

Nálunk ezen a napon molnárkalácsot is sütöttek az asszonyok az üldögélésen kívül.
 Ilyenkor sütötték meg a szentestére szánt ostyát is, amit lisztből és vízből sütöttek, mindenféle más hozzávaló nélkül.

Ősi megfigyelés alapján, még mindig mondogatjuk, hogy, Luca naptól számítva, a nappalok hosszabbak egy tyúklépéssel! Ez annyit akar jelenteni, hogy a télből már kifelé haladunk. Az év leghosszabb éjszakája ez, a fény győzedelmeskedik, s lassú, biztos gyarapodásnak indul.

Ez a hagyomány, tényleg ősi, mert közben volt a Gergely naptár bevezetése, mely előtt a téli napforduló pontosan december 13-ra esett, mára ez naptár miatt eltolódott.

Luca napom ma

A „dolog” tiltást nehéz betartani és tyúkjaim nincsenek, de biztos, hogy nem varrok. Egy gombot sem!
A molnárkalács sütés jó szórakozás, de a nehéz sütővasat forgatni azért nem gyerekjáték!
Ha hozzá fogsz, garantáltan nem csinálsz mást, mert „ott kell állni felette”

Hozzávalók kb. 30 db-hoz
egy nyeles sütővas. /Ostyasütő/ súlya kb. 2-3 kg, ha XXI. századi.
Nekem régi van, aminek a súlyáról nem nyilatkoznék! :)

½ kg liszt
12,5dkg cukor
12,5dkg zsír
kb 5dkg szalonna
Annyi víz, amennyit a tészta felvesz, úgy hogy a tészta gyúrás végén nem tapad a kezünkre. /Ki kell tapasztalni, mert a liszt, illetve a zsír minősége változtathat az arányokon. /
Ha összegyúrtuk, 2 részre osztjuk, az egyikből hengert formázunk és kb, dió nagyságú gömböket szaggatunk, vagy annak megfelelő szeleteket vágunk belőle.

A sütővasat sparhelt tetején, vagy gáztűzhely egyik gázrózsáján felforrósítjuk. És jön a szalonna! A vasat szétnyitjuk, és mindkét belső oldalát nagy óvatossággal és még nagyobb ügyességgel megkenjük a szalonnával. Ettől nem fog a tészta a sütővasra tapadni! Ha a tésztánk jól sikerült, a szalonna nem kell többé, másra később felhasználható.
Egy diónyi tésztát a sütővas közepére teszünk, és a vasat összenyomjuk, közben megfordítjuk a másik oldalára és így sütjük, 1-2 percig, attól függően, mennyire pirosan /sülten/ szeretjük.
A molnárkalács, ha nem csúszik ki a szétnyitott sütőből, késsel vegyük ki. Gyorsan, mert nagyon meleg. Aztán újabb tészta adag kerülhet bele, addig amíg a tészta.el nem fogy. 


Címkék: recept sütés ostya néphagyomány Luca

A bejegyzés trackback címe:

https://kata-porteka.blog.hu/api/trackback/id/tr975685039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása