Tegnap, karácsonyfa díszeket készítettem, egy kedves ismerősömnek. Finom, puha, fahéj illatú apróságok.
És mivel már többen kértetek tőlem, igazi finom mézeskalács receptet, hát megosztom a kedvencem.
1/4 kilógramm mézet, 10 dkg porcukrot, 10 dkg vajat, vagy margarint lassú tűzön megolvasztom, majd kézmelegre kihűtöm. 2 egész tojást és még egy sárgáját felverek, és a mézes keverékez adom. Egy marék lisztben, 3 (nem púpozott) teáskanál szódbikarbónát, és a fűszereket elkeverem. Mézes fűszerkeverékből kb. a felét, fahéjból kicsit többet teszek. A nedves és száraz anyagokat egy nagyobb tálban, jól eldolgozom, és annyi lisztet adok hozzá, hogy puha formázható állagú legyen. Kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtom, és kiszaggatom, díszítem, tojás és tej keverékével kenem meg, attól szép fényes. 170 fokon sütöm. Rövid idő alatt megsül.